50-årsdagen firar hon med möte i New York

Intervju inför 50 årsdagen i Östra SmålandPå lördag fyller EU-parlamentarikern Anna Hedh 50. ”Det känns bra. Jag tycker att det är häftigt att ha så mycket tid bakom mig och samtidigt så mycket framför. Jag har fantastiska barn och har nyss blivit mormor. ”

MÖRByLÅNGA. På själva födelsedagen är hon i New York för att delta i FN:s kvinnomöte.Anna Hedh är inne på tredje perioden som EU-parlamentariker för Socialdemokraterna och har långpendlat i 13 år mellan Mörbylånga och Bryssel. 32 438 väljare kryssade henne från plats 31 på valsedelns baksida.

Hon utsågs 2007 till årets EU-parlamentariker i hälsofrågor för sitt arbete för en restriktiv alkoholpolitik.

– Ju längre man varit på plats desto mer kan man göra. I EU är det erfarenhet och kontinuitet som gäller. Jag har ett stort nätverk, och just nu känns det som jag vill fortsätta.

En vanlig vecka är hon i Bryssel måndag till torsdag. Lördagarna är heliga, då är hon med familjen.

– De första åren i EU handlade de flesta intervjuerna om hur förfärligt synd det var om min man, att jag lät honom ta hand om allt. Samtidigt blev Tomas Bodström justitieminister, han fick inte en enda fråga om hur han kunde kombinera sitt ministerjobb med att ha fyra barn. Men jag ska inte sticka under stol med att jag hade ständigt dåligt samvete.

Hon är aktiv på Facebook, och blandar personliga uppdateringar med storpolitik. Hennes 4 876 vänner kan läsa både om det dagliga arbetet i Bryssel och uppdateringar om barnbarnet Loke, tre månader.

– Jag får abstinensbesvär om jag inte får träffa honom!

Hennes vardag är fylld med resor och möten, i februari var hon bland annat på Stortinget i Oslo och på Rättsmedicinalverket i Linköping.

Anna och maken Roger har tre barn, och hittills ett barnbarn. Loke finns i Förlösa med sin mamma Ida. Äldsta barnet Linus doktorerar i Lund och Tuva går på Skansenskolan. När Anna och Roger väntade Ida flyttade familjen till Öland för att komma närmare Annas mamma Margareta.

– Flyttlasset gick i juli 1991. Den dagen stängde Ölandsbron för det var så blåsigt så lastbilen fick inte åka över. Det var en fruktansvärt varm sommar.

Hennes politiska engagemang började när barnen var små, och hon fick snabbt uppdrag.

– 99 handplockades jag som politisk sekreterare till kommunalråden i Kalmar, och sen blev jag oppositionsråd i Mörbylånga.

Hon är också ordförande för S-kvinnor i Kalmar län och ledamot i S-kvinnors förbundsstyrelse, men påpekar att livet inte alltid varit politik.

– Jag är glad för alla jobb jag haft, fritidsledare, behandlingsassistent, fritidsgårdsföreståndare, hotellstäderska, sjukvårdsbiträde, alla riktiga låglönejobb. Jag vet hur det är, jag har varit en av dem även om det var några år sedan.

Anna är djupt engagerad för att informera om diabetes typ 1, en kronisk sjukdom som både maken och yngsta dottern har.

– Jag lägger ner mycket tid på det.

Själv fick hon veta för några år sedan att hon har reumatism.

– Jag var elitidrottare som ung, och mina föräldrar som båda är läkare trodde att det var träningsverk. Jag fick diagnosen mitt i valrörelsen.

Under åren i Bryssel har hon arbetat bland annat med leksaksdirektivet och människohandel.

– Just nu arbetar jag hårt med en rapport om kvinnors ekonomiska situation.

Inför framtiden hoppas hon på fler barnbarn.

Samtidigt är hon oroad för hur världen ser ut.

– Vilken värld är det mina barnbarn kommer att leva i? Vad händer i framtiden? Hur ska det går i det franska valet, och i det nederländska? Samtidigt är det en stark känsla nu när Loke har kommit att en bit av mig kommer att fortsätta även när jag är borta.

Lördagarna är heliga för EU-parlamentarikern Anna Hedh som fyller 50 på lördag. |

facebook Twitter Email